Translate

Претражи овај блог

ПОСЕБНЕ СТРАНИЦЕ | Покајање

понедељак, 24. октобар 2011.

Не пропустите да набавите нови број часописа БРАНИЧЕВО на овогодишњем сајму књига! (ШЉАКА ИСТОРИЈЕ;ШКАРТ)

Из најобимнијег прилога, студије ПРОВАЛИЈА СРПСКЕ КЊИЖЕВНОСТИ  Белатукадруза
објављене на крају  књижевног часописа Браничево  бр. 5-6/2011 (темат посвећен лустрацији!)


БЕЛАТУКАДРУЗ (алиас М. Лукић, 1950  .  )

ШЉАКА ИСТОРИЈЕ;ШКАРТ


ШТА ЈЕ ПОТРЕБНО СРПСКОМ НАРОДУ  И КЊИЖЕВНОСТИ?

Они који се са носталгијом присећају Тита, данас, или јуче, и који га бране, исти су као и они који су осамдесетих година минулог века бранили Стаљина на Балкану и изван Русије. Бранећи Стаљина осамдесетих, деведесетих,  индиректно су бранили и онога који је Југославијом владао мртав и из гроба.Уместо најчувенијег српског вампира Саве Савановића, из  19. века, Срби су крајем другог миленијума добили свог (дуго)вечног вампира, вампира који ће им  – чинило се пити крв – докле свет буде постојао! Србијом је царовало као у најмрачнијим временима њене тамне историје сујеверје, ново и нечувено сујеверје: вера у Вампира.
Природно је што су успешни људи, многих фела и професија, сви који су направили успешне каријере у титоизму (наравно, и уметници), годинама после Вођине смрти, мислили са извесном носталгијом о титоизму и социјализму; неприродно је, што су многи од њих успели да се пресвуку и постану тобожње „демократе“, да баце прашину у очи јавности.
Зашто су и под којим условима Срби ушли у социјализам? Шта се Српском народу заиста догодило? Зашто је први пут у својој историји прихватио као свога господара

Документарни филмови Сазвежђа З